Eirin Winje har type 1 diabetes og klarer etter nesten 28 Ă„r endelig Ă„ trene uten at diabetesen Ăždelegger treningseffekt og treningsglede - fordi hun er i fettforbrenning/ketose. Hun begynte Ă„ lĂžpe i januar, og bestemte seg samtidig for Ă„ lĂžpe Oslo Maraton allerede i september! Eirin er en ekte baktropper - og hun fullfĂžrte halvmaraton med perfekt blodsukker!
Her forteller hun hvordan hun spiser til hverdags og fÞr hun skal lÞpe, hvordan et ketogent kosthold virker pÄ kroppen og hvordan det gjÞr at hun kan nÄ lÞpe med sin diabetessykdom. Men dette er ikke bare for dem med type 1 diabetes!
Eirin er psykologspesialist med spesialisering i rus og avhengighetslidelser. I tillegg har hun doktorgrad i Ă„rsaker til spiseforstyrrelser. NĂ„ har hun satt seg godt inn i forskning om keto, fettforbrenning og trening, og kommer her med mye nyttig kunnskap for deg som vil lĂŠre mer om trening med fett som energikilde.
Her er episode 39 av Baktroppen!
Et av tipsene Eirin kommer med pÄ slutten til deg som er interessert i keto og trening, er Ä google Jeff Volek.
Disclaimer: à lytte til denne podkasten danner ikke et behandlerforhold til Eirin, mÄlet er Ä inspirere og informere om fordelene ved et ketogent kosthold.
---
Baktroppen er en lÞpepodkast fra nettbutikken LÞpeskjÞrt.no. Thea Stenersen og Tone Nordang Pettersen snakker om lÞping i alle former, bÄde med og uten gjester.
"I dag prÞver vi Ä forstÄ hormonet insulin, hvordan dette hormonet virker i oss. Hvordan kunnskap om insulin kan hjelpe oss Ä forstÄ blodsukker, vekten vÄr, energien vÄr og ikke minst fokuset. VÄr hjerne pÄvirkes av mange faktorer som mat, tanker, insulin og stress. Vi Þnsker at kroppen skal jobbe effektivt, brenne fett og har nok energi, og ikke minst at vekten skal holde seg stabil.
Vi har med oss psykologspesialist Eirin Winje som har en doktorgrad i avhengighet, hun har selv diabetes og er en forkjemper for et lavkarbo og keto kosthold. Det strider saktens mot Diabetesforbundets anbefalinger.
Eirin brenner for helse, og er motivert utifra Ä se resultater i det totale helsebilde, hjernens energi, vekt og fokus. Hun er opptatt av fÞlge med pÄ ny forskning og metoder for Ä fÄ det bedre bÄde mentalt og fysisk. Dette er en lÊrerik episode og du vil lÊre mer om blant annet:
hvorfor vi blir sÄ avhengige og syke
snillisme som bidrar til sykdom
Gary Chapmans 5 forskjellige kjÊrlighetssprÄk
sammenhenger med karbohydrater og diabetes 2
hva insulin betyr og hvordan det virker
insulin som fettlagringshormon
hvordan oppstÄr diabetes 1
insulin som inflammasjonshormon og hvordan dette henger sammen med psykisk helse
makronĂŠringsstoffer knyttet til insulin
keto og fett som nĂŠring til hjernen
fettfobi og kroppens forbrenningsystem
lite karbohydrater og lite fett knyttet til spiseforstyrrelser
utfordringer med Ă„ telle kalorier inn og ut
hvilke andre parameter som spiller inn nÄr det gjelder vekt platÄ
hvilke typer karbs er lurt Ä fÄ i seg, her er vi litt forskjellige
hvordan pÄvirker lett produkter og kunstig sÞtning insulin nivÄer
hva betyr behandlings mÄlene for diabetes
hva er det som Ăžker insulin utenom karvohydrater
er det sammenheng mellom diabetes 1 og 2
hvordan er mottagelsen i diabetes miljÞet nÄr det kommer til keto
hva skjer nÄr kroppen blir keto adaptert, kan dette beskytte de med type 1 diabetes
hvordan ketose pÄvirker hjerne helse
historien bak tallene pÄ kolesterolet som ofte blir hÞyere pÄ keto, Oreos eksperimentet til Nick Norwitz
hva med alle de nye slankemedisinene, trappe ned pÄ diabetes medisin for type 2
hvordan kan vi jobbe med kortisol og stress
hvordan kan vi hjelpe barna vÄre til mindre stress og bli selvstendige, ta mer personlig ansvar
hvordan pÄvirker trening diabetes 1 og 2, hvordan takler Eirin dette
fordeler og ulemper med Ä mÄle blodsukker og ketoner"
Kan man bli avhengig av sukker? Og hvordan er det Ă„ vĂŠre avhengig av noe som vi blir fortalt at vi trenger for Ă„ overleve?
I ukens episode snakker vi om sukkeravhengighet og hvordan det er Ä stÄ i dette i mÞte med dagens samfunn. Du fÄr mÞte Bente Josefsen som kjempet en kamp mot egen kropp, kritiske sinn og avhengighet i Ärevis og Eirin Winje som har jobbet med og engasjert seg for mennesker i mÞte med avhengighet hele sin yrkeskarriere. Bente deler hvordan manglende kunnskap i samfunnet og helsevesenet sammen med skammen rundt sukker og usunne vaner bidro til at hun gikk et halvt liv fÞr hun fikk god hjelp.
Eirin Winje er psykologspesialist med hovedspesialisering i rus og avhengighetslidelser. Eirin har doktorgrad i Ärsaker til spiseforstyrrelser og har bred klinisk erfaring fra flere felt, bÄde offentlige og som privatpraktiserende. Hun fikk diagnostisert diabetes type 1 som 15-Äring, og hennes eget mÞte med helsesystemet har formet hennes engasjement for koblingen mellom kroppen, psyken og ernÊring. Hun har jobbet med avhengighet pÄ alle omrÄder og brenner for Ä lÞfte frem viktigheten av hvordan vi mÞter mennesker med avhengighetsproblematikk.
Her har jeg fĂ„tt uttale meg i en artikkel om ernĂŠring og diabetes hos idrettsutĂžvere.Â
"Winje forteller at 60 prosent av de med T1D ikke nÄr behandlingsmÄlene for langtidsblodsukker, og hun mener derfor at det er grunn til Ä pÄstÄ at hovedanbefalingene ikke fungerer.
â Det er ikke «bare» Ă„ dosere riktig mengde insulin, og mange med diabetes har derfor en hverdag med mye usikkerhet og et svingende blodsukker.
Hun mener ogsÄ at det for enkelte diabetikere kan vÊre mer skadelig enn sunt Ä trene siden det setter i gang et blodsukkerkaos og vil gi en mental pÄkjenning.
â MĂ„let er at folk med diabetes skal kunne vĂŠre fysiske aktive pĂ„ en trygg mĂ„te metabolsk sett, og samtidig ha det bra, sier hun.
â Det er kommet mye spennende forskning som utfordrer anbefalingene om et moderat til hĂžyt inntak av karbohydrater for sportslige prestasjoner, ogsĂ„ ved hĂžyintensitetstrening, for folk bĂ„de med og uten diabetes. "
Dr.Ian Lake Keto people
Keto People - Short podcasts from T1 who have transitioned to keto.Â
"Eirin is making the case for keto diet and lifestyle in Norway by highlighting the reduction in diabetes distress and the number of daily interventions required. She loves the feeling of being naturally tired after a hard work out, without the metabolic mess leaving her tired because she is sick. She celebrated her improvement in diabetes control by challenging herself to run 100 runs leading up to a half marathon. Her journey is getting noticed by other diabetes patients, relevant healthcare personnel and beginning to make waves. Listen to what drives her forward."
Tunsberg Medisinske Skole er en av Norges stÞrste skoler innen helse og ernÊring, og ble etablert i 1998. Noen av vÄre studietilbud er: fagskoleutdanning i biopati, ernÊringsterapi, kostholdsveileder, helsekostveileder, soneterapi, grunnmedisin, VEKS-fag og naturlig hudpleie. Vi har til sammen ca. 20 ulike studietilbud og flere er pÄ vei!
Skolen er en offentlig godkjent fagskole. Dette betyr at vi har vÊrt igjennom en omfattende godkjenningsprosess gjennom NOKUT, noe som gir vÄre studenter bedre utdanninger, hÞyere kvalitet og at dine rettigheter er sikret.
Tunsberg Medisinske Skole er en av Norges stÞrste skoler innen helse og ernÊring, og ble etablert i 1998. Noen av vÄre studietilbud er: fagskoleutdanning i biopati, ernÊringsterapi, kostholdsveileder, helsekostveileder, soneterapi, grunnmedisin, VEKS-fag og naturlig hudpleie. Vi har til sammen ca. 20 ulike studietilbud og flere er pÄ vei!
Skolen er en offentlig godkjent fagskole. Dette betyr at vi har vÊrt igjennom en omfattende godkjenningsprosess gjennom NOKUT, noe som gir vÄre studenter bedre utdanninger, hÞyere kvalitet og at dine rettigheter er sikret.
Diabetiker Eirin Winje la om kostholdet og deltar i Oslo Maraton pÄ lÞrdag
For svÊrt mange diabetikere er det en stor utfordring Ä fÄ trent og i enda stÞrre grad Ä vÊre med pÄ konkurranser. For Eirin Winje ble omleggingen av kostholdet et vendepunkt, og etter Ä ha trent regelmessig siden januar, er hun klar til Ä lÞpe halvmaraton i Oslos gater pÄ lÞrdag.
â Jeg gleder meg, og mĂ„let er Ă„ gjennomfĂžre med sĂ„ bra blodsukker som jeg kan. Det vil si ikke for hĂžye og ikke for lave verdier. Hvis jeg ikke fĂ„r til det, vil jeg vurdere Ă„ bryte, forteller Eirin Winje nĂ„r vi slĂ„r av en prat noen dager fĂžr den store lĂžpsfesten i Oslo.
Hun forteller at for folk med diabetes type 1 er det krevende Ä trene fordi det fort oppstÄr store svingninger i blodsukkeret. Stiller en opp i konkurranse og fÄr et adrenalinrush pÄ toppen, blir utfordringen enda stÞrre.
La om kostholdet
Takket vÊre en omlegging av kostholdet har imidlertid Winje stor tro pÄ at det skal gÄ bra. Etter Ä ha gÄtt over til lavkarbo-hÞyfettkosthold har blodsukkersvingningene blitt mye mindre, noe som ogsÄ gjÞr det mye mindre krevende og risikabelt Ä trene.
â Etter at jeg gradvis la om kostholdet for fire Ă„r siden, kjente jeg at diabetesjobben ble mye enklere. Det gikk sĂ„ bra at jeg nesten ikke kunne tro det. For Ă„ teste om dette virkelig kunne vĂŠre sĂ„ bra som jeg trodde, meldte jeg meg pĂ„ 42-kilometeren i Oslo Maraton. Jeg har imidlertid funnet ut at formen nok kun holder til en halvmaraton i hĂžst. MĂ„let er fremdeles helmaraton, men jeg velger Ă„ gi meg litt mer treningstid fĂžr det, forteller 43-Ă„ringen som i vĂ„r deltok i sitt fĂžrste lĂžp noensinne. Det var 10 kilometeren i SentrumslĂžpet som hun gjorde unna pĂ„ 1 time og 29 minutter.
NÄ skal hun altsÄ lÞpe over dobbelt sÄ langt, og sjÞl om det vil vÊre uvant, tror hun det skal gÄ bra.
â Jeg har lĂžpt ca. 2 mil pĂ„ trening flere ganger med perfekt blodsukker, og jeg hĂ„per at jeg skal klare det ogsĂ„ med konkurransenerver. For meg er det stort Ă„ kunne vĂŠre med, og det er greit Ă„ vise at en ikke trenger Ă„ vĂŠre superkjapp for Ă„ stille til start. Det Ă„ delta pĂ„ halvmaraton og gjĂžre det for min egen helses skyld, er fantastisk sjĂžl om jeg nok bruker rundt 3 timer, forteller hun entusiastisk.
Eirin Winje har hatt flere treningsturer pÄ ca. 20 km og er slik sett godt forberedt til maratonlÞpet. (Foto: privat)
Vil ikke pushe
Samtidig er Eirin veldig klar pÄ at hun ikke Þnsker Ä pushe sine egne kostholds- og treningsvalg pÄ andre diabetikere.
â Jeg vil bare vise at hvis de ordinĂŠre anbefalingene ikke fungerer, noe de ikke gjorde for meg, sĂ„ kan endring av kostholdet gjĂžre det mye lettere Ă„ trene og leve et aktivt liv. For mange med diabetes er det krevende nok Ă„ jobbe i hagen eller gjĂžre vanlig husarbeid. Ă lĂžpe blir dermed nĂŠrmest utenkelig, forteller hun.
Det er det ikke lenger for Winje som forteller at det faktisk hender at hun glÞmmer Ä tenke pÄ sykdommen nÄr hun trener. Det gir henne en utrolig god fÞlelse.
100 Ăžkter hittil i Ă„r
Den dagen jeg intervjuer henne har hun akkurat gjennomfĂžrt sin lĂžpeĂžkt nummer 100 i Ă„r. Hver Ăžkt har hun dokumentert pĂ„ Instagram-kontoen «dr.winje», som viser hennes vei mot et mer aktivt liv.Â
â NĂ„ nĂ„r jeg har nĂ„dd 100 Ăžkter, vil jeg nok ikke fortsette Ă„ poste alle lĂžpeturene, men i stedet fokusere mer pĂ„ Ă„ fĂ„ frem relevant forskning, bĂ„de for friske lĂžpere og folk med diabetes. Kanskje kan det inspirere andre med diabetes til Ă„ legge ut pĂ„ en lignende reise, forteller Winje som i det daglige jobber som psykolog.
Eirin lÞper med bÄde ketonmÄler og insulinmÄler, og pÄ halvmaratonlÞpet pÄ lÞrdag vil hun ogsÄ ha med seg insulinpenn og druesukkertabletter. (Foto: privat)
â Hvor mange med diabetes type 1 vil du tro stiller til start i Ă„rets Oslo Maraton?
â Jeg er med i ei Facebook-gruppe som heter «Aktiv diabetes», og jeg vet om fire andre derfra som tenker Ă„ delta. SĂ„ er det nok noen til, sĂ„ kanskje 10-15 stykker, antar hun.
Det vil i tilfelle vĂŠre bare 1 promille dersom 15000 lĂžpere fullfĂžrer Oslo Maraton. Potensialet er mye stĂžrre, mener hun.
â Ca. 70 prosent av de som har diabetes type 1, fyller ikke behandlingsmĂ„lene. For de fleste av disse tar diabetesen fra dem bĂ„de treningsglede og treningseffekt, og dermed forhindres de fra Ă„ leve livene sine slik de kunne ha gjort uten denne uforutsigbare sykdommen. Ganske mye forskning som ennĂ„ ikke har nĂ„dd fram til de som gir de offisielle helserĂ„dene, viser at omlegging til lavkarbo-hĂžyfettkosthold gjĂžr at blodsukkeret blir mer stabilt. Det fĂžrer ogsĂ„ til at insulinsensiviteten bedres, og vekta gĂ„r ned. For mange med diabetes er det siste â hĂžy vekt â et stort problem.
Sjokolade og vin
Det er det ikke for Eirin som passer pÄ Ä spise litt ekstra for Ä holde stabil vekt. SjÞl om hun har kraftig redusert inntak av karbohydrater, unner hun seg en bit mÞrk sjokolade og et glass vin omtrent daglig.
â SĂ„ lenge jeg passer pĂ„ at jeg er i ketose, gĂ„r det helt fint, sier hun.
PÄ halvmaratonlÞpet pÄ lÞrdag vil hun ha med seg flere remedier for Ä Þke sjansen for at det gÄr bra.
â Jeg vil vĂŠre en av de fĂžrste â kanskje den aller fĂžrste â som lĂžper konkurranse med ketonmĂ„ler. I tillegg til insulinpumpen mĂ„ jeg ha med hurtigvirkende insulin i en penn, ekstra blodsukkermĂ„ler pluss druesukker. MĂ„let er Ă„ spise sĂ„ lite som mulig underveis og drikke bare vann, men jeg regner med Ă„ innta fire-fem druesukkertabletter litt over halvveis. Jeg er jo i fettforbrenning, sĂ„ energien jeg trenger bĂŠrer jeg pĂ„ kroppen.
â Hva er det du liker best med Ă„ lĂžpe?
â Det er deilig Ă„ lĂžpe, og det tror jeg skyldes at kroppen gir meg premie nĂ„r jeg gjĂžr sunne ting. Det blir noe av det samme som ei god natts sĂžvn. NĂ„r jeg vĂ„kner uthvilt, kjenner jeg at sĂžvnen har gjort meg godt, sjĂžl om jeg kanskje ikke hadde lyst til Ă„ legge meg tidlig, forklarer hun og legger til:
â Jeg liker Ă„ lĂžpe og liker Ă„ bruke kroppen uten at diabetesen stopper meg. Det er en underliggende glede og takknemlighet over at jeg nĂ„ kan gjĂžre dette. I over 20 Ă„r har jeg ikke kunnet lĂžpe, danse, svĂžmme slik jeg har hatt lyst til.
â Oppleves det som litt bittert at du ikke fikk de rĂ„dene som du sjĂžl nĂ„ har funnet fram til, for 25 Ă„r siden?
â Jeg er lei meg for at jeg ikke har visst dette fĂžr, men jeg vet at alle de som jobber med diabetes, gjĂžr sĂ„ godt de kan. Jeg er ikke bitter fordi jeg tror at noen at har holdt noe tilbake, men jeg er lei meg fordi hvis jeg hadde visst dette fĂžr, sĂ„ ville jeg hatt flere Ă„r med glede, sunnhet og mye mer fysisk aktivitet, og det er ogsĂ„ derfor jeg velger Ă„ si noe om dette nĂ„, avslutter Eirin Winje.
Som har gitt seg sjÞl en ny start, og som pÄ lÞrdag vil vÊre del av det store trimtoget gjennom Oslos gater.
PĂ„ lĂžrdag smeller startskuddene pĂ„ nytt i Oslo Maraton, og lĂžpere med vidt forskjellig bakgrunn og pĂ„ alle typer nivĂ„ legger av gĂ„rde. (Foto: BjĂžrn Johannessen)Â
VĂ„r diabetes
En podkast om diabetes. Av Ivar Akerlie og Anders Rulnes.
"Vi fÄr besÞk av psykologspesialist Eirin Winje. Hun har selv type 1 diabetes og en doktorgrad i spiseforstyrrelser. Hun forteller om livet med diabetes, trening mot maraton, sitt kosthold og spennende bokprosjekt."
- Jeg tror vi stÄr overfor en stor og viktig endring i forstÄelsen av psykisk og fysisk helse. Traumer, flere typer kronisk stress, for lite sÞvn og "for mye" karbohydrater virker direkte pÄ mange av de samme systemene i kroppen og i hjernen, spesielt insulin og blodsukker-systemene. NÄr hjernen ikke "har det bra", "virker" den ikke som den skal. Det gir en rekke symptomer.."
Arbeidserfaring
Lurer du pÄ hvor jeg har jobbet? Her fÄr du et lite innblikk i min reise gjennom ulike roller og arbeidsplasser, fra klinisk praksis til forskningsprosjekter.
Jeg elsker Ă„ dele kunnskap! Her finner du en oversikt over steder hvor jeg har holdt foredrag og undervist â bĂ„de pĂ„ hjemmebane og litt rundt omkring i verden.Â
Se en oversikt over mine fagfellevurderte - og inviterte artikler. Dette er ledd i normal og nĂždvendig fagutvikling, og bidrar til Ă„ gjĂžre forskning og klinisk ekspertise tilgjengelig.